Side Step Yaklaşma
Pek çok meydanda paralel pistler bulunur. Fakat her pist için bir aletli uçuş yaklaşma prosedürü olmayabilir. Fakat Side Step manevrası kullanılarak bu piste de iniş yapılabilir. Şimdi bu konuyu detaylı olarak inceleyelim.
Neden Site Step ?
Meydanlarda kullanılan yaklaşma prosedürleri genelde hassas ölçümlerle kurulmuş yer istasyonlarından oluşur. En bilinen örneği Instrument Landing System olarak adlandırılan kısaca ILS olarak adlandırılan sistemdir. Bu sistem uçağa yatay ve dikey olarak kılavuzluk yaparak iniş pistine alet uçuş koşullarında kolayca yaklaşma imkanı sunar. Fakat bu sistemin kurulumu ve idamesi oldukça pahalıdır. Aynı ILS prosedürünü kullanarak hava aracı paralel piste belirlenen minimumları arttırarak (MDA) yaklaşma yapabilir. Bu manevranın kullanımı sadece maliyet esaslı değildir. Herhangi bir pistte çalışma olması sebebiyle ILS yapılan pistin kapalı olması yada trafik yoğunluğu sebebiyle de kullanılabilir. Hava trafik ünitelerine büyük bir esneklik sağlayarak yoğunluğun azaltılmasına da katkı sağlar.
Gereksinimleri Nelerdir?
Side step için paralel pistlerin birbirinden en fazla 1200 feet mesafede olması gerekir. Hava trafik kontrol ünitesi hava aracını bu prosedürün uygulanması için serbest kılmalıdır. Örnek olarak :
“Cleared ILS runway 7 left approach,
side−step to runway 7 right.”
Pilotlar bu kleransı aldıktan sonra Side Step manevrasın pist görüntüsü alınmasına müteakip başlatmalıdırlar. Side step için minimum olarak Minimum Descent Altitude(MDA) kullanılır. Bu minimum genelde meydan turu minimumumdan daha düşük olmakla birlikte prosedürde yayınlanan Decision Altitude (DA) dan her zaman yüksektir. Bazı yaklaşma kartlarında Side Step minimumu ayrıca yayınlanır.
Kullanımı çok yaygın olmamasına karşın her zaman karşımıza çıkabilecek bir yaklaşma türü olup amacı aletli uçuşta yaklaşma safhasının daha esnek şekilde yapılmasına olanak verir. Daha detaylı bilgiler için AIM 5-4-19 incelenebilir. Havacılık hakkında daha çok bilgi için sitemizi ziyaret edin. Emniyetli uçuşlar…